Újévi babonák, hiedelmek, szokások, fogadalmak

Mi mindenre érdemes odafigyelnünk az év első napján!

Mindjárt beköszönt az új esztendő, ezért ebből az alkalomból csokorba gyűjtöttünk néhány újévi babonát, hiedelmet és szokást, valamint az újévi fogadalmakkal kapcsolatban is néhány gondolatot, hogy közösen felkészülhessünk a 2023-as évre.

Íme ezek:

  • Már szilveszter napján elkezdhetünk a jövő évi szerencsénken dolgozni azzal, ha beszerzünk néhány szerencsehozó malac figurát vagy négylevelű lóherés dolgot, amivel az év utolsó napján bevonzzuk magunknak a következő év szerencséjét.
  • Szilveszter éjjelén nyissuk ki az összes ajtót pontban éjfélkor, hogy távozhasson az óév, és helyét átvehesse az újév.
  • Azt mondják, hogy az év első napján nem szabad semmilyen házimunkát végezni, mert akkor egész évben ezt fogjuk csinálni. Mondjuk én ezt a babonát másképp közelítem meg már évek óta, hiszen értelmezhetjük úgy is, hogy így egész évben lesz mit és hol és mivel takarítani, mosni, stb.
  • Január 1-jén ne vidd ki a szemetet, mert azzal együtt kidobod a szerencsédet is.
  • Az étkezéssel kapcsolatban is van néhány újévi babona. Ne egyél szárnyast, mert elkaparja a szerencsédet, halat se egyél, mert akkor meg elúszik a szerencséd. Viszont egyél sok lencsét, hogy bőségben, gazdagságban teljen az új év, valamint malacot, mert az is szerencsét hoz (ő a szárnyassal ellentétben nem elkaparja, hanem kitúrja neked a szerencsédet).
  • Egy nő férfinak, férfi pedig nőnek kell először boldog új évet kívánjon, mert ez is szerencsét hoz.
  • Újév első napjáról azt mondják, hogy olyan lesz az éved, amilyen ez a napod. Ezért igyekezz olyan dolgokkal megtölteni az egész napot, amilyen évet szeretnél magadnak és amilyen dolgokkal szeretnéd azt tölteni.
  • Érdemes úgy bevásárolni szilveszter előtt, hogy másnapra is maradjon étel a hűtőben és a kamrában. Mert ha újév napján van étel-ital otthon, akkor egész évben nem szenvedünk majd hiányt ezekből.
  • Újév napján kerüljük a vitákat és a veszekedést, mert különben az egész előttünk álló év veszekedésben fog telni.
  • És végül egy olyan dolog, ami már nem egy babona, hanem bevett szokás sok helyen, hogy január elsején a családok összejönnek, meglátogatják egymást boldog új évet köszönteni és koccintani egyet az új esztendőre.

újévi babonák

Végezetül pedig ejtsünk pár szót az újévi fogadalmakról is. Szilveszterkor vagy az év első napján a legtöbb ember fogadalmakat tesz, hogy miket szeretne megvalósítani az új évben, milyen változtatásokat szeretne bevezetni az életében, legyen az egészség, pénzügyek, család, barátok, karrier vagy éppen szabadidő témájú fogadalom.

Vannak, akik úgy tartják, hogy semmi értelme ezeknek az újévi fogadalmaknak, azonban én úgy gondolom, hogy célokat kitűzni jó dolog. Még ha nem is sikerül az összes kitűzött célunkat megvalósítani, legalább összeszedjük, fejben vagy írásban, hogy mi az, amit szeretnénk elérni, és ha már csak egy része is megvalósul, akkor már megérte.

Van egy kedvenc idézetem, ami kapcsolódik ehhez a gondolatmenethez is:

"Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz." Les Brown

Vagyis nem baj, ha nem teljesül a kitűzött célod, ha már egy kicsivel is közelebb kerültél hozzá, akkor már nem hiába cselekedtél. És a következő évben újabb lépéseket tehetsz a végső cél elérése felé.

Ezzel a gondolattal kívánok neked nagyon boldog új évet!

Szeretettel: Andi

képek forrása: pixabay.com

Hozzászólások

Szólj hozzá

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December