Retro party falatkák farsangra

Klasszikus finomságok, melyek a mai napig népszerűek a partikon, bulikon, összejöveteleken

Néhány napja elkezdődött az idei farsangi szezon, és én is elkezdtem többek között azon is gondolkodni, hogy mi legyen a "menü" a farsangi összejövetelen, milyen apró finomságok kerüljenek az asztalra.

És végül úgy döntöttem, hogy ebben az évben igazi retro falatokat készítek, olyan édes és sós finomságokat, amelyek már évtizedekkel ezelőtt is nagy kedvencek voltak a családi, baráti összejöveteleken, és a mai napig is gyakran terítékre kerülnek a különböző eseményeken.

Na de milyen finomságokra is gondolok pontosan?

Retro party falatok - sós ételek

Egy olyan összejövetelen, eseményen, ahol nem az étkezésé a központi szerep, és nem asztalhoz ülve fogyasztunk el egy menüsort, célszerű olyan ételekkel készülni, amit akár állva is könnyen el tudnak fogyasztani a vendégek.

Ilyen például a klasszikus fasírtgolyó, ami ugyanúgy készül, mint a hagyományos fasírt, csak apró kis golyókat formálva sütjük ki őket.

Ahány ház, annyiféle recept. Az én verziómba például nem áztatott zsemle, hanem zsemlemorzsa kerül a masszába, illetve pirított hagymát is rakok bele. Valamint ha tudom, hogy a vendégek bírják az ilyesmit, akkor egy kis chili pehellyel is megbolondítom a többi fűszer mellett.

A party falatok igazi nagy sztárja pedig a retro szendvics. És hogy mi kell egy klasszikus retro szendvics elkészítéséhez?

  • zsúrkenyér
  • vaj
  • szalámi/sonka/párizsi
  • csemege uborka karikák
  • főtt tojás karikák
  • pirosarany
  • reszelt trappista sajt

Ha már szendvics, nálunk sokszor terítékre kerültek a kis mini szendvics falatkák is, amik tényleg csak apró falatok voltak és egy műanyag kis karddal voltak átszúrva.

Nagy sláger még - régen és manapság is egyaránt - a kaszinótojás, a tormás sonkatekercs és a különböző majonézes saláták, amik jól passzolnak a már említett retro szendvicshez, és mindig az utolsó falatig elfogynak.

retro party falatok

Retro party falatok - sós rágcsálnivalók

Itt csak két klasszikust szeretnék megemlíteni:  a sós ropit és a pattogatott kukoricát. Igen, régen még nem popcorn-nak hívtuk, és nem létezett még vajas, meg sajtos, meg különböző ízesített változatok, de attól még ugyanolyan finom volt és jóízűen csipegettük.

retro party rágcsálnivaló

Retro party falatok - édességek

Mi lehetne hagyományosabb vagy inkább "retrósabb" party édesség, mint egy isteni kókuszgolyó? Ami lehet egészen apró, falatnyi vagy akár mandarin nagyságú is, mindegy, mert minden formájában szeretjük.

És én még emlékszem, amikor a háztartási kekszet még otthon daráltuk, mert akkor még nem volt kapható a boltokban előre porrá őrölt változatban.

Az elkészítése is háztartásonként változó, mindenki kicsit másképp csinálja. Nálunk gyerekkoromban emlékeim szerint például mindig került a masszába egy kis málnaszörp vagy valamilyen piros színű szörp is, illetve a rumon kívül még egy kis kávé is. És a közepéről sosem hiányozhatott a meggy sem.

De ha már farsangnál tartunk, akkor muszáj megemlíteni a farsangi fánkot is az édességeknél. A hagyományos farsangi fánknak még nem volt lukas a közepe és töltelék sem került bele, hanem kisülés után alaposan megporcukrozták majd lekvárba mártogatták.

retro édesség farsangra

Retro party italok

És hogy ezeket a finom falatokat le is öblítsük valamivel, az italokról is ejtsünk néhány szót. Ha valami igazán retro üdítőt szeretnénk a retro falatok mellé, akkor az lehet akár egy jaffa is, ami nem más, mint narancsszörp. De ugyanilyen retro üdítőnek számít a málnaszörp is vagy a kólaszörp, amelyeket vízzel vagy szódával is fogyaszthatunk, ki-ki ízlése szerint.

És az én egyik személyes kedvencem a Traubisoda, amit nagy örömömre ma is lehet kapni az üzletekben.

retro italok farsangra

Te milyen finomságokkal készülsz az idei farsangi mulatságra?

Ha pedig a finom fogásokhoz szeretnél beszerezni néhány asztalterítési kelléket is, akkor nézz körül webáruházunkban vagy üzletünkben.

Szeretettel: Andi

Képek forrása: pixabay.com

Hozzászólások

Szólj hozzá

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December