Néhány érdekesség a mikulással kapcsolatban

Ha már te is várod a Mikulást, akkor hangolódjunk együtt néhány vele kapcsolatos ténnyel és érdekességgel

Hamarosan érkezik a Mikulás, és ebből az alkalomból összegyűjtöttem néhány tényt és érdekességet vele kapcsolatban.

Íme!

A magyar hagyományok szerint december 5-én éjjel, illetve december 6-án hajnalban (még mielőtt a gyerekek felébrednének) a Mikulás ellátogat minden otthonba, és ha az ott élő gyerekek jól viselkedtek az elmúlt év során, akkor ezért jutalmul kisebb ajándékokat, édességet, gyümölcsöt, diót, mogyorót ajándékoz nekik.

Ezeket a meglepetéseket az előző este alaposan kipucolt csizmáikba helyezi a Mikulás. Általában ezeket a tisztára pucolt csizmákat a Mikulás érkezését megelőző este az ablakokba helyezik, hogy a Mikulás könnyen megtalálja.

Nagyjából egy évszázada él ez a hagyomány, vagyis hogy az ablakba kitett csizmácskákba a titokzatos Mikulás ajándékokat helyez el az éjszaka leple alatt.

mikulás ajándék csizma

Nálunk a Mikulást Télapónak is szokás nevezni, azonban ez az újabb megnevezése a fehérszakállúnak csak úgy az 1950-es évektől kezdett elterjedni.

A Mikulás elnevezés azonban már nagyjából ezt 100 évvel megelőzően is használatban volt.

Maga a mikulás szó cseh eredetű.

A mikulás alkalmával történő ajándékozás szokása a magyar családoknál osztrák hatásra kezdett elterjedni.

Hagyományosan a Mikulás segítői manók, angyalok és krampuszok.

Modernebb felfogás szerint pedig főként a rénszarvasok a Mikulás segítői, akik a szánját húzzák.

De ezek a segítők mind jól megférnek egymás mellett :)

mikulás rénszarvasai

Nálunk a hagyomány szerint december 6-án érkezik a Mikulás, azonban ez nem mindenhol van így. Az USA-ban például december 25-én a kandallókra kihelyezett zokniba rejti a gyerekeknek szánt ajándékait. A gyerekek pedig tejjel és süteménnyel várják a Mikulást, aki a szánján érkezik, amit 9 repülő rénszarvas húz.

A Mikulás szánját húzó 9 rénszarvas nevére többféle változat (fordítás) is létezik. Ezek szerint a rénszarvasok nevei:

  • Rudolf, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész.
  • Vagy: Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas és Rudolf, a piros orrú.
  • Valamint: Táltos, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, Mennydörgés, Íjas, Villám és Rudolf.

Magyarországon 1934-ben kezdtek csokoládé mikulásokat gyártani. Ebben az időben még  valódi csokoládé helyett jellemzően kakaós bevonómasszát használtak az előállításukhoz, mivel ez jóval olcsóbb alapanyag.

mikulás ajándék csokimikulás

És a végére egy meglepő, bár nem annyira vidám tény a mikulással kapcsolatban. Te tudtad, hogy a 18. század végén Magyarországon betiltották a mikulásozást. Ennek az volt az oka, hogy akkoriban még nem a ma ismert, kedves, jóságos, ajándékosztó mikulás megtestesítése volt a szokás, hanem akkor még egy ijesztő, félelmetes alak látogatott el mikuláskor a házakhoz, akiktől a gyerekek inkább féltek, mint hogy várták volna.

De szerencsére ma már ennek a félelmetes alaknak nyoma sincs, csak a mosolygós, barátságos tekintetű, hófehér szakállú Mikulás az, aki évről-évre ellátogat hozzánk, hogy megajándékozza a gyerekeket, és persze a felnőtteket is.

Ha pedig idén te is szeretnél a kedves és jóságos Mikulás bőrébe bújni, akkor nézz szét mikulás jelmezeink és kiegészítőink között, mert itt mindent megtalálsz, amire ehhez szükséged lehet.

Szeretettel: Andi

Hozzászólások

Szólj hozzá

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December