Miért tartósabb a levegővel töltött lufi a héliumosnál?

Egyáltalán igaz, hogy a levegős lufi tovább bírja?

Sokszor hallani olyan észrevételeket, hogy a party boltban vásárolt, gyönyörű, héliummal fújt lufi sokkal kevesebb ideig bírja, mint egy egyszerű, akár házilag levegővel felfújt lufi.

Ilyenkor sokan azt gondolják, hogy ez a lufi hibája, hogy esetleg nem jó minőségű lufit kaptak, és azért ereszt le hamarabb a levegős verziónál, holott az ok valójában teljesen más.

Kezdjük mindjárt egy ténnyel: ugyanazt a lufit, ha levegővel töltjük meg, jóval hosszabb ideig marad meg, és sokkal később ereszt le, mintha ugyanezt a lufit héliummal fújtuk volna fel. Ez a legkiválóbb minőségű lufi és a legprofibb, legszakszerűbb eljárás esetében is így van. 

Ennek egyetlen oka van, hogy a hélium egy nagyon pici molekulájú anyag, ezáltal sokkal könnyebben tud "kiszabadulni" bármilyen anyagon keresztül, mint a levegő.

Néhány szó a héliumról, hogy egy kicsit jobban megismerjük ezt az anyagot:

hélium egy színtelen és szagtalan egyatomos gáz. Könnyebb a levegőnél, ezért képes a héliummal töltött lufi a magasba emelkedni. Fontos azt is tudni, hogy a hélium nem gyúlékony anyag.

hélium palack

A hélium minden lufit képes a magasba emelni?

A rövid válasz erre az, hogy nem. Például egy nagyon pici méretű lufit, mint amilyen egy kis pálcás fólia lufi vagy egy nagyon kis méretű latex lufi, ezeket biztosan nem tudja megemelni, ugyanis a lufik belső térfogata ezekben az esetekben sokkal kisebb annál, mint amennyi hélium szükséges lenne ahhoz, hogy a lufi anyagát megemelje. Vagyis nagyobb a lufi súlya, mint amennyi hélium belefér ahhoz, hogy az elegendő legyen a magasba röpíteni azt.

De találkoztunk már ilyen problémával nagy méretű lufik esetében is, még akár extrém nagy lufiknál is belefuthatunk ilyenbe. Ez akkor fordulhat elő, ha a lufi előállítója nem ért igazán a lufigyártáshoz, csak esetleg lekoppintja más, profi cég termékét. Ilyenkor az történik, hogy a gyártás során nem veszi figyelembe, hogy milyen vastag, nehéz legyen a lufi anyaga ahhoz, hogy a benne elférő hélium mennyisége meg tudja emelni azt. Ha túl vastag, túl nehéz az anyag, akkor bizony hiába a beletöltött hélium, nem fog a levegőbe emelkedni.

Mitől függ, hogy melyik lufi mennyire lesz tartós?

A rövid válasz erre: a lufi anyagától. Ha eltekintünk a gyártók közötti minőségbeli különbségekből, és egy kiváló minőséget gyártó márka - mint a Qualatex - különböző típusú lufijait nézzük, akkor az alábbiakat vehetjük alapul.

Többféle anyagú lufi létezik. Vannak a klasszikus latex lufik, vannak a fólia anyagú lufik és vannak a bubble lufik, amiknek az anyaga leginkább a strandlabdához hasonlítható.

Ezek mindegyike anyagát tekintve más és más. Amelyik lufinak vastagabb az anyaga, azon nehezebben jutnak át a hélium apró molekulái. Mert bizony azok szökni akarnak mindenáron, és keresik a kiutat.

A fólia lufi anyaga homogénebb, ezáltal nehezebben jut át rajta a hélium részecske, tehát ezáltal ő tovább bírja, vagyis tovább tartja magában a héliumot.

Míg a latex egy porózusabb anyag, így könnyebben jut át rajta a hélium részecske. Azonban jó ha tudod, hogy létezik egy speciális anyag, amivel ha a latex lufit kezeljük, egyfajta védőréteget képez a falán, amivel jelentősen meghosszabbítható a latex lufi élettartama. Ha nálunk vásárolsz héliumos latex lufit, akkor biztos lehetsz benne, hogy az átesett ezen a speciális tartósító kezelésen.

Ez egy olyan speciális anyag, ami védőréteget képezve a lufi falán lelassítja a hélium molekulák elillanását.

A bubble lufi is a tartósabb lufik közé sorolható, speciális anyagának köszönhetően belőle is nehezebben szökik ki a hélium.

héliumos lufi

És végezetül pár szó a levegővel töltött lufikkal kapcsolatban. Igaz ugyan, hogy ezeken belül is és kívül is levegő van, így kevésbé akar "szökni" az anyag, de azért egy idő után a levegős lufik is leeresztenek.

Bízom benne, hogy a fenti sorokban találtál néhány hasznos gondolatot, amelyek megkönnyítik majd a jövőben a megfelelő lufi kiválasztását.

Szeretettel:

Andi

Hozzászólások

Szólj hozzá

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December