Miért öltözünk be farsangkor? Mit ünnepelünk?

Te tudod, hogy miért öltözünk be farsangkor és mit ünnepelünk? Miért bújunk álarc mögé és viselünk álruhát?

Az év egyik legérdekesebb és legjobban várt eseménye a Farsang. Gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen bújnak más bőrébe és öltenek magukra vicces, kedves vagy meghökkentő jelmezeket. Sokszor hetekkel előtte már elkezdődik a keresgélés, ötletelés.

Egyre népszerűbb a felnőttek körében is egy-egy jelmezes buli megszervezése, a gyerekeknél pedig az óvodában és iskolában már hagyomány a jelmezbe öltözés. De vajon tisztában vagyunk vele, miért is öltözünk be?

A Farsang vízkereszttől (január 6) egészen a húshagyó keddig tart (Húsvét vasárnap előtti 47. nap). A farsang a gazdag néphagyományokra épül. A 16.-17. században pedig a bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották. Nem meglepő így, hogy olyan sok szexi jelmez kiegészítő is szerepel a Farsangi kínálatban. Bátran bújj egy szexi nővérke vagy nyuszilány jelmezbe, csillogtasd meg nőies vonalaidat egy szexi csontváz jelmez alatt.

Korábban a Farsang a párválasztás időszaka volt, és egyben fontos esküvői szezon is, mivel a Húsvéti böjt időszakában tilos volt házasodni. A falvakban a legények szervezték a bálokat és a lányok a rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjába tűzte. Tehát a báli szezon legfontosabb része az eljegyzés volt. A párválasztás mellett a farsang lényege a szokások felrúgása és kigúnyolása volt. Hétfőn (a Farsang farkának középső napján) a nők is korlátlanul ihattak, mulatozhattak, táncolhattak a férfiakkal együtt, akár férfi ruhába is bújhattak, azonban ezután már tilos volt a tánc, vigadalom és az esküvő egészen Húsvétig.

Az álarcok és maszkok viselése erre vezethető vissza, hogy a névtelenség és arctalanság mellett szabadon lehetett a szokásokat felrúgni.

Ugye milyen érdekes? Ma már ez átalakult és a Farsang nem egészen erről szól. Inkább egy alkalom a bulizásra/ünneplésre, összejövetelre a barátokkal.

A Húshagyó kedd (Farsang farkának utolsó napja) a farsangtemetés időpontja. Ezen a napon szalmabábut vagy koporsót égettek és lezárták a farsangot és egyben a telet. Napjainkban ezutánra már nem szerveznek Farsangi bálokat, itt véget ér a Farsangi szezon.

Ma már sokkal könnyebb dolgunk van, mint a múlt században, mert kész jelmezek sokasága közül válogathatunk és számtalan jelmez kiegészítő segíti az ötletelésünket.

Akár a régmúlt időben, akár most, megállapíthatjuk, hogy a farsang egy jó alkalom az ünneplésre, csak régen más kellékekkel és szokásokkal ünnepeltek, mint most.

Farsangra jelmez   Farsangi jelmez   Farsangi gyerek jelmez

Tudod mik a legkedveltebb jelmezek a gyerekek körében?

Kommandós jelmez

Ninja jelmez

Rendőr jelmez

Indián jelmez

Unikornis jelmez

Kalóz jelmez

Vámpír jelmez

Boszi jelmez

Cica jelmez

Dinoszaurusz jelmez

A felnőttek körében pedig a legkeresettebb jelmez kellékek és kiegészítők:

Ősember jelmez

Fáraó jelmez

Kleopátra jelmez

Zombi jelmez

20-as évek jelmeze

Cica jelmez

Nyuszi jelmez szett

Fekete macska jelmez szett

Te minek öltözöl farsangkor? Van már ötleted? Ha nincs, nézz szét nálunk, és találd meg a számodra tökéletes maskarát! >>Itt találod a kínálatot <<

Jó Farsangozást, vidám ünneplést!

Kövesd oldalunkat további ötletekért és hasznos tippekért!

Szeretettel, a Partydecor Lufi & Parti Shop nevében

Andi

Hozzászólások

Szólj hozzá

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December