Halloween története, eredete

Sokan abban a hitben élnek, hogy Halloween ünnepe Amerikából származik. Mi utánajártunk és ezeket az információkat szeretnénk megosztani veletek.

Valóban csak arról szól a Halloween, hogy a gyerekek beöltöznek különböző pókos, denevéres, vámpír és boszi jelmezbe, majd a környező házakba bekopogtatva cukorkát gyűjtenek? 

Halloween ünnepe angolszász eredetű és a római-kelta időkre nyúlik vissza. A rómaiak az 1. században foglalták el a mai Nagy-Britannia területét. Az ott élő kelták a napisten (Samhain) számára rendeztek ünnepséget. Újév előestéjén, vagyis október 31-én a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába. 

Ez a hagyomány keveredett a római holtak emléknapjával és a gyümölcstermést köszöntő Pomona-nap szokással. Amely a gyümölcsök és kertek istennőjének ünnepe (az ő szimbóluma volt a mai Halloweeneken fontos szerepet játszó alma). A kereszténység elterjedésével a régi hagyományok nem vesztek el csak átalakultak. A római katolikus egyház mindenszentek és halottak napja ünnepségébe beépült. A hívők számára október utolsó napja jelentette a legvékonyabb választóvonalat a holtak és az élők világa között. Az ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra és próbálnak meg visszatérni az élők világába. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamint különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól.

És honnan jön a töklámpás? A burgonyínség idején Írországból ezrek vándoroltak Amerikába 1840 körül. Több legenda kering egy Jack O’Lantern nevezetű kovácsmesterről. Annyira zsugori volt, hogy halála után a pokolba sem kapott bebocsátást. Egy írás szerint megtréfálta az ördögöt aki haragra gerjedt. Mivel nem volt jó ember a mennyországba sem kapott nyughelyet. Arra ítéltetett, hogy örökké bolyongjon kezében egy lámpással keresve nyughelyét. Az eredeti lámpás cukorrépa volt, benne izzó széndarabbal. Amerikában későbbiekben a sütőtök váltotta fel a lámpás szerepét amit különféle alakzatokban lehet kifaragni. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a különböző arcvonású töklámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.

Napjainkban már világszerte és Magyarországon is egyre elterjedtebb szokás a családi tökfaragás és a különböző Halloween partik rendezése. Otthonunkat különböző szellemes-boszis füzérekkel-lampionokkal díszítjük. Az ünnepi asztalt különböző pókos-boszis tányérokkal, poharakkal, asztalterítővel és még muffin és falatkapálcikákkal dobhatjuk fel. Akik szeretik a borzongást és bevállalósak azok denevérekkel, pókokkal, pókhálókkal tehetik otthonukat vagy a halloween parti helyszínét horror, gótikus stílusúvá. Ne feledkezzünk meg a ház körüli fák feldíszítésében is amiket különböző szellemes és tökfejes zacskókkal díszíthetjük. 

Reméljük ti is kedvet kaptatok otthonotok dekorálásához vagy egy Halloween parti megszervezéséhez.

Jó előkészületeket a Halloweenhez!

Kövesd  oldalunkat Halloween ötletekért és hasznos tippekért!

Üdvözlettel, a Partydecor Lufi & Party Shop csapata: Dóra, Dia, Andi

Hozzászólások

Szólj hozzá

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December