Farsang 2023

Mettől meddig tart idén a farsang, illetve szokások, érdekességek a farsanggal kapcsolatban.

Épphogy átlépjük az új év kapuját, még élénken él bennünk az év végi partik és a szilveszteri mulatság emléke, máris kezdetét veszi a farsangi időszak.

Mikor is van farsang?

Érdekes, hogy a farsangi időszak hossza mindig változó, a kezdete azonban mindig fixen ugyanaz a nap.

Hivatalosan minden évben január 6-án, azaz vízkeresztkor kezdődik, tehát azon a napon, amikor a hagyományok szerint elvileg leszedjük a karácsonyfát. Azonban hogy mikor van vége, az már egy évről-évre változó dátum. Tehát minden évben változik, hogy meddig tart a farsang, de az biztos, hogy a farsangi szezon vége valamikor február 3. és március 9. közé esik. 

Idén, 2023-ban a farsangi időszak január 6-tól február 21-ig tart.

Ez az időszak a jelmezbálok, farsangi mulatságok, karneválok, lakomák és a fánksütés időszaka, tehát mondhatjuk, hogy igazán vidám és mozgalmas napok, hetek elé nézünk.

A farsang "farka"

A farsang csúcspontját nevezik hagyományosan a farsang "farkának", ami a farsangi időszak utolsó 3 napját takarja. Ez - vagyis a farsang farka - 2023-ban a február 19-21. közötti időszakra esik.

A farsang és a busójárás

A busójárás egy téltemető, tavaszváró népszokás, ami a farsangi időszak utolsó napjaiban kerül megrendezésre.2023-ban február 16-21. között kerül erre sor.

Farsangi szokások

Farsangkor az óvodákban, iskolákban beöltözős, jelmezes ünnepségeket rendeznek, ahol minden gyerek a kedvenc mesehőse, karaktere, állata, stb. bőrébe bújhat. Vannak, akik otthon, házilag készítik el a vágyott jelmezt és vannak, akik készen szerzik be azt.

farsangi jelmezek

Általában a szülők finomságokkal, harapnivalókkal és üdítőkkel is készülnek ezekre az iskolai, óvodai farsangozásokra, mindenki visz valamit a közösbe, amit aztán a gyerekek együtt elfogyaszthatnak. A legtradicionálisabb farsangi csemege a fánk, így ebben az időszakban azok is sütnek egy-egy adag fánkot, akik nem mennek jelmezbálba, de a fánk az nem maradhat el.

A farsangi dekoráció is elengedhetetlen része a mulatságnak. Az iskolákban, óvodákban sok helyen szokás, hogy a gyerekek maguk készítik a díszítést. Ezek lehetnek például a klasszikus színes papírkarikákból készült füzérek vagy a krepp papírból hajtogatott díszek, illetve a pattogatott kukoricából fűzött füzér.

De persze a farsangi dekorációból is van sok készen megvásárolható. Talán a legjellegzetesebb és leginkább közkedveltek a különböző színes szerpentinek és lampionok.

farsangi dekoráció

Farsangi mulatság felnőtteknek

Persze nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek többsége is kiélvezi ezt az időszakot, és egyre többfelé rendeznek felnőttek részére is farsangi mulatságokat, illetve a családi, baráti farsangi összejövetelek sem ritkaság már manapság.

Ahogy az óvodákban és az iskolákban, itt is rendezhetünk jelmezversenyt, és szavazhatunk, hogy kinek a jelmeze sikerült a legjobban, kinek lett a legtökéletesebb az "álcája".

A farsang és az álarc

Persze nem muszáj farsangkor jelmezbe bújni, elég ha egy farsangi szemálarcot felteszel, és máris titok övezi a kilétedet. Így ha nincs kedved a jelmezes beöltözéshez, akkor sem fogsz kilógni a többiek közül a farsangi bálon. Hiszen ezek a szemmaszkok éppolyan ikonikus elemei a farsangolásnak, mint a jelmezek.

farsangi szemálarcok

Azonban ha mégis úgy döntesz, hogy szeretnél valaki más bőrébe bújni, akkor nézz körül farsangi jelmezeink és jelmezkiegészítőink között webáruházunkban vagy üzletünkben.

Jó mulatást!

Szeretettel: Andi

képek forrása: partydecor.hu és pixabay.com

Hozzászólások

Szólj hozzá

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December